fbpx

Сватбеният венец за врата традиционно е присъствал на всяка българска сватба в миналото.

Всички знаем, че традициите не са това, което са били едно време. Всяко следващо поколение ги изменя – „осакатява“ или „обогатява“… Появяват се нови тенденции и ритуали, които са привнесени от други държави.

Темата на днешната публикация е свързана с българските традиции при правенето на венци и украсата на входните врати на домовете на младоженците. Да, правилно прочетохте! В миналото се е украсявала не само вратата на булката, а и тази на дома на младоженеца.

Сватбените венци – българските традиции

Самото наименование „венчание“ и производното му „венчавка“ произлизат от думата „венец“. В църковния ритуал ролята на венци играят короните, които се слагат на главите на младоженците.  В традиционната българска сватба още от далечни времена присъствали венците от зеленина и цветя.

Тъй като в литературата липсва подробно и богато описание конкретно на сватбените венци за врати, ще разгледаме традицията за правенето на венци изобщо.

Обичаят повелявал венецът да бъде направен от естествени цветя, като се „виел“ от кумата и неомъжени жени. Венецът на невестата бил най-красив и пищен. С венци се кичели мъжете от страна на младоженеца, за да бъдат отличени като такива.

Материалите за венците

Основата на венецът най-често била от лозови, шипкови или трендафилови пръчки, символ на жизненост и здравина. Ритуалът по приготвянето на венците и брането на цветята за тях били празник за всички участници в подготовката на сватбата.

Босилекът и бръшлянът били сред цветята, които задължително присъствали в цветната композиция. Бръшлянът се берял в мълчание, като на мястото на откъснатото цвете се оставяли хляб, клонче или паричка. Често сред цветята присъствали чемшир, турско цвете, а също така чесън, лук и различни билки, които да бранят младото семейство от зло. Допълнително се украсявали с пуканки, шипки, орехови ядки, стафиди.

Задължително изискване било в украсата да присъстват вечно зелено растение, злато, червен и бял цвят. Тези четири атрибута присъстват не само в украсата на обредните вещи, но и в традиционните сватбени носии.

Изработване на венците

Венците се изработвали на дръвника, върху къщата (ако е приземна) или пред вратата от моми песнопойки. В неделя роднините от страна на младоженеца купуват венците от момите, които са ги направили, и се закичват с тях. Венецът за булката се отнася тържествено в дома й.

Венец се прави и за всеки от двата дома, като се оставя да краси портата 40 дни, а след това моми и момчета го слагат под плодно дърво.

След сватбата венецът на булката се прибира в сандъка на невестата, а после се поставя върху люлката на детето или на родовито дърво.

 

Венецът символизира вечността – кръглата му форма е без начало и край. Той защитава дома и носи посланието за вечност, плодородие и щастие.

Ако символиката на венеца при сватбения ритуал ви е допаднала, не се колебайте да се свържете с нас, за да сътворим уникален сватбен венец за врата съобразен с вашите предпочитания, цветово решение и тема на сватбеното ви тържество!

Портфолиото ни от сватбени венци може да разгледате тук!

Очакваме Ви!

 

Източници:

  • Лилия Старева – Български обичаи и ритуали: раждане, сватба, сбогуване – ритуали, забрани …
  • https://www.vrichane.bg/