fbpx

В много източници се посочва информацията, че произходът на венците датира от древногръцката митология. Други подкрепят теорията, че традицията да се носят венци произлиза и е неразривно свързана с християнството – още 1000 години преди раждането на Христос. Коледният венец е символ на християнското безсмъртие, тъй като кръгът и сферата представляват форми без начало и край. Независимо в кое начало ще повярваме, едно е сигурно – и до днес символиката на венеца остава една и съща.

В редовете по-долу ще Ви разкажем за произхода и символиката на лавровия венец.

Лавровият венец е кръгъл венец, направен от преплетени клони и листа на лаврово дърво (дафин). То е вечнозелено дърво с приятен аромат, което в древността се е смятало за свещено. Посветен е на Аполон. Храмовете на Аполон били обкичвани с лаврови клонки, тъй като той се смятал за покровител на светлината, радостта, поезията, музиката, победата, лечението. Именно поради тази символика с венци увенчавали победителите в конкурси за поезия или спорт – като например древните олимпийски игри. Тогава венците били във формата на конска подкова, докато съвременната представа е за завършен, цял кръг. Венец произлиза от гръцката дума „диадема“ и преведен буквално означава „нещо обвързано наоколо“.

Думата лауреат (на латински: laureatus) означава увенчан с лаври. От тук произлиза поговорката „почивка на лаврите“ и означава, че някой се отпуска и престава да се усъвършенства, защото е постигнал нещо в миналото. 

Лавровият венец бил широко използван и в Древен Рим, свидетелство за което са римските императори, които често са изобразявани с венци на главите. 

В някои страни лавровият венец все още се използва като символ на магистърската степен. Венецът се връчва на студентите по време на дипломирането в университета. Лавровият венец е елемент от много гербове – на държави, градове, университети и т.н. Той е включен в логото на Алфа Ромео, а също така в елементи на архитектурата и мебелите.

В днешно време, венците не се използват при провеждането на церемонии, а служат за декорация. Венци могат да бъдат направени с цветя, с изкуствени материали, в необичайни форми, за различни поводи. Те внасят слънчево настроение в помещението, в което са поставени или на входната врата на къща, апартамент, сграда, офис, магазин, хотел и всичко, което има врата!

Ако желаете да подарите на себе си или приятел тематичен и различен подарък – поръчката на уникален и индивидиуализиран венец е едно от възможно най-добрите Ви решения!

Разгледайте портфолиото ни тук!